Neosis Danışmanlık

YENİ MEZUNLARIN İŞVERENLERDEN 5 BEKLENTİSİ

Pandemi etkisiyle yeni mezunların iş beklentilerinde kayda değer değişiklikler oldu.

Pandemi etkisiyle yeni mezunların iş beklentilerinde kayda değer değişiklikler oldu.

Bright Network’ün araştırmasına göre yeni mezunların %85’i pandemi dolayısıyla kariyerleri konusunda daha fazla baskı altında hissederken, öğrencilerin %77’si bu yıl işverenler ile bağlantı kurmakta zorlandığını ve %42’si de iş dünyası için hazır olduğunu belirtiyor. Biz de pandemi sonrasında mezunların iş dünyasından beş beklentisine değineceğiz.

 

Hibrit çalışma biçimiyle yeni mezunlarda karşılaşılan güven problemlerine karşı işverenler beklentileri nasıl karşılayabilirler? Değerlendirme uzmanlığımızla hem Mezunların beklentilerini karşılamanıza hem de yetenek keşfinizi geliştirmenize yardım edebiliriz?

MEZUN ADAYLARINIZI GEÇMİŞLERİNE GÖRE DEĞİL POTANSİYELLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİN

2021- 2022 döneminde yüz yüze eğitime dönülmüş olsa da bir buçuk yıllık uzaktan eğitim deneyiminde 2020 mezunları olanlar son yılını tamamen uzaktan eğitim ile geçirirken ve 2021’de mezuniyetine hazırlananlar önemli düzeyde öğrenme ve çalışma fırsatını kaçırmış biçimde iş hayatına adım atacaklar.

Bu durum dolayısıyla mezunlarda iş deneyiminde dengesizlikler görüyoruz. Daha adil değerlendirmeler için geçmiş çalışma deneyiminden ziyade, bir rolün görevini iyi şekilde yerine getirebilme potansiyeline odaklanan değerlendirmeler öneriyoruz. Pozisyon için gerekli davranış ve nitelikleri ölçen testler, akademik geçmişe bakmaktan daha tutarlı sonuçlar sağlayacaktır. Ortağımız SOVA ile hazırladığımız kişilik, davranış, motivasyon ve öğrenmeye yatkınlığı ölçen karma değerlendirmelerimiz adaylarınız için seri ve sürükleyici bir değerlendirme deneyimi sağlayabilir.

MEZUNLAR İÇİN BAŞLANGIÇTAN İTİBAREN GELİŞİM VE YETENEK EDİNME İMKÂNLARI SAĞLAYIN

Bright Network’ün öğrenci üyelerinin %95’i işverenlerden yetenek edinme konusunda olanaklar sağlamasını talep ediyor. Mezunların geçtiğimiz 20 ay içinde kaçırdıkları gelişim fırsatlarına karşın işverenler adaylara başvuru sürecinde yetenek geliştirme imkânları sunabilir ve yapıcı geri dönüşler sağlayabilir.

Öncelikle, işe alım sürecinizin toplu işe alımlarda dahi her adaya geri dönüş sağlayabileceğinden emin olun. SOVA platformu ile işe alım yöneticileri adayların kuvvetli yönleri, gelişim ihtiyacı olan noktalar konusunda değerlendirmenin her aşamasında geri dönüş sağlayabilirler. Böylece öncelikle işe alım sürecinde her aday gelişimine yardımcı olabilecek geri dönüşler edinebilir. Ayrıca değerlendirmelerden edindiğiniz veriyi daha sonra eğitim ve geliştirme süreçleriniz için kullanabilirsiniz. Ekiplerinizce kolay ve hızlı kullanım için verileriniz tek bir yerde, her daim ulaşabileceğiniz bir platformda tutuyoruz.

ORGANİZASYON KÜLTÜRÜNÜZLE UYUMLU DEĞERLENDİMELER TASARLAYIN

Özellikle pandemi sonrası başvurularda, genç adayların yaşam biçimleri ve değerleriyle uyumlu işleri aradıklarını görüyoruz. Birght Network’ün araştırmasına göre öğrencilerin %61’ine göre, iyi bir iş-yaşam dengesi işin mükâfatlarından daha önemli. İşe alım sürecinde organizasyonunuzun değerlerini yansıtabilmek ve rol için gerçekçi bir ön deneyim sunabilmek kritik hale geldi.

Peki, sanal ortamda adaylarınızı bu konuda nasıl motive edebilirsiniz? Bu rolün gündelik çalışma biçimi nasıl? İş sürecinde kilit liderler kim ve adaylarınız kimler ile beraber çalışacak? SOVA ile mezunlara yönelik programlarımızın bunlara cevap verebilmesi için çalışıyoruz. İki yönlü mülakatlar, interaktif uygulamalar ve video içeriklerin kombinasyonlarıyla organizasyonunuzu gerçekçi biçimde yansıtarak adaylarınızın organizasyonunuza uyumlulukları konusunda daha tutarlı kararlar almalarını sağlıyoruz.

 

ADİLLİK VE EŞİTLİĞİ İŞE ALIM SÜREÇLERİNİZİN DOĞAL BİR PARÇASI HALİNE GETİRİN

Bright Network’e göre mezun adayların %48’i başvuruları öncesinde kurumda farklılıklara saygı konusunda araştırma yapıyor ve sadece %8’i bunun onlar için önemli bir konu olmadığını söylüyor.

Adil ve Eşitlikçi bir işe alım süreci organizasyonlar için, farklılıklara saygı konusunda atılabilecek somut adımları, yeni mezun adaylara gösterebilmekte önemli bir fırsat. Bu, özellikle öğrencilerde güven eksikliklerinin gözlendiği günümüzde farklı okul ve sosyo-kültürel arka planlardan gelen çok sayıda aday için önem taşıyor.

Önyargılar içermeyen değerlendirme süreçleri tasarlamak ekiplerinizde çeşitliliğe katkı sağlayacaktır, bunun için adilliği ve şeffaflığı kanıtlanmış ve bununla beraber bazı bilgiler üzerinden ayrımcılığa yol açmayacak değerlendirme sistemleri kullanmanızı öneriyoruz. Değerlendirme sisteminizin kalitesini korurken sosyal hareketliliğe de katkı sağlamanız mümkün. Daha önce İngiltere merkezli, ekonomik danışmanlık şirketi Nationwide için tasarladığı değerlendirme süreci ile %60 beyaz, %40 siyahi ve yarı yarıya kadın-erkek şeklinde dağılan bir aday grubunda %82 başarı oranı sağlayan ortağımız SOVA, organizasyonunuza ayrımcılıktan uzak ve eşitlikçi değerlendirmeler tasarlıyoruz.

 

DEĞERLENDİRMELERİNİZİN ŞAHSİ VE SANAL YÖNLERİNİ DENGELEYİN

ISE’nin (Institute of Student Employers) araştırmasına göre, organizasyonların %87’si online kariyer fuarlarına öncelik verirken sadece %19’ü yüz yüze kariyer fuarları düzenliyor. Mevcut mezun kitlesi dijital deneyimlerde daha bilgili ve öğrencilerin %70’i tamamen dijital başvuru süreçlerine hazır olduğunu söylüyor. Lakin dijital değerlendirmeler soğuk ve mesafeli değerlendirmeler anlamına gelmiyor. Ortağımız SOVA’nın kısa dönem iş tecrübesiyle işe alım programı (Early Talent Recruitment Program) işe alım deneyiminin yakın, samimi ve kapsayıcı olmasını sağlayabilir.

Mevcut mezun işe alım programlarından aldığımız geri dönüşe göre deneyim iyileşerek devam ediyor. Biz de tasarladığımız süreçlerin adilliği ve tutarlılığını artırarak coğrafya ve seyahat kısıtlarını kaldırırken, değerlendirmeleri çeşitlilik ve ekolojik yönden avantajlı hale getirmek için çalışıyoruz.

Bununla beraber her kesim için dijital ortamın aynı derecede rahat olmadığının farkındayız. ISE’nin araştırmasına göre dezavantajlı ve öğrenme zorlukları çeken bireyler tamamen dijital süreçler konusunda %8 daha güvensizler. Bu yüzden şahsi, yüz yüze elemanlar da ihtiyaç olan yerlerde süreçlere eklenmeli.

BU YIL Kİ MEZUN İŞE ALIMLARINI İŞE ALIM SÜRECİNİZİN MERKEZİNE ALIN

Bu yıl ki mezunların küresel salgını atlattıklarını söyleyebiliriz. Uzaktan çalışarak ve okuyarak iş dünyasına hazırlandılar ve şimdi bakış açıları ve geleceğe yönelik planlarıyla uyumlu işverenler arıyorlar. Zayıf veya çok karmaşık işe alım süreçleri adayları katılımdan uzaklaştırabilir. SOVA ve NEOSİS olarak mezun işe alım programlarınızı günümüze uyumlu hale getirmeniz için organizasyonunuza yardımcı olabiliriz.

YUKARI YENİ MEZUNLARIN İŞVERENLERDEN 5 BEKLENTİSİ | NEOSIS