Neosis Danışmanlık

Sanal Değerlendirme Merkezi

Energus'taki değerlendirme merkezi yaklaşımının sanala dönüşümü

Birçok organizasyon gibi, Covid-19 Energus'taki da işe alım ekibine acil bir meydan okuma ile geldi: “Temassız bir ortamda en iyi işe alım kararlarının nasıl alınacak?”

Energus, Nükleer Hizmetten Çıkarma Otoritesi (NDA) adına bir dizi yetenek programını yönetmek ve sunmaktan sorumludur. Bu eğitim programlarına 'nükleer mezunlar' olarak geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacak en parlak ve en iyi genç yetenekleri bulmayı amaçlamaktadır. Her programın son seçim aşaması yüz yüze yapılmaktaydı. Adaylar, bir dizi egzersizlerle temel yetkinliklere göre değerlendirilmesinin yanı sıra, kilit paydaşlarla tanışma ve etkileşim kurma fırsatına sahip oluyorlardı.

Amaç: Temassız işe alım
Covid-19 salgını nedeniyle Energus, son aşama değerlendirmesini hızlı bir şekilde tamamen sanal bir deneyime aktarmak zorunda kaldı. İşe alma programını durdurmak bir seçenek değildi ve herhangi bir çözümün aşağıdaki temel soruları ele alması gerekiyor:

· İşe alma kararlarının titizliği ve adaleti sanal bir ortamda nasıl korunur?
· Yüz yüze kilit paydaşlarla tanışmak ve yeteneklerini sergilemek için aynı adil ortamda katılımı sağlayan ve kendilerini gösterebilme fırsatı sunan sanal bir aday deneyimi nasıl olur?
· Değerlendirme ekibi adına sanal süreç verimli ve güvenle nasıl yönetilir?

Çözüm: Sanal Değerlendirme Merkezlerini Devreye Alma
Birkaç farklı teknolojiyi inceledikten sonra, Energus Sova Assessments’ı Sanal Değerlendirme Merkezi teknolojisini kullanmak üzere seçildi. Dijital değerlendirme merkezi teknolojimiz, tamamen sanal bir değerlendirme deneyimi için yüz yüze değerlendirme merkezlerinde veya video konferans teknolojisi (Zoom, MS Teams vb.) ile birlikte kullanılabilir;adayların ve değerlendiricilerin aynı anda birbirleriyle etkileşim kurmasına olanak tanır.

Teknolojimiz, Energus'un değerlendirme merkezini yeniden tasarlamaya veya mevcut sürecin bütünlüğünü feda etmeye gerek kalmadan, mevcut değerlendirme merkezi yöntemlerini %100 sanal çözüme yükseltmesine izin verdi. Sistem planlama, gözlem, değerlendirme ve raporlamanın tüm yönlerini tek bir uyumlu, güvenli çözümde sağlar.

Sova, değerlendirme içeriğini sisteme uygulamak ve sürecin mümkün olduğunca sorunsuz çalışmasını sağlamak için Energus'taki merkezi ekiple çalıştı.

“Başlangıçta, sanal değerlendirme merkezlerini hayati önem taşıyan işe alım sürecine devam etmek için bir çözüm olarak gördük. Birkaç merkez çalıştırdıktan sonra, bu merkezlerin faydalarının çok daha büyük olduğunu fark ettik. Bu çözüm; idari maliyetler önemli ölçüde azalttı, değerlendiriciler ve adaylar için seyahat maliyetleri de tamamen kaldırdı. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak bu, yeni katılan mezunlara daha fazla yatırım yapmamızı sağladı. Otomatikleştirilmiş aday raporları ve dijital not alma kapasitesi bize sadece zaman kazandırmakla kalmaz, bize değerlendirme notları sağlayarak adaylarımıza ek geri bildirimleri iletmeyi kolaylaştırdı. En önemlisi, platform adaylar ve değerlendiriciler için keyifli bir deneyim sağladı ve gelecekteki Covid-19 ile ilgili kısıtlamalar ve kilitlenmeler durumunda işe almaya devam edebileceğimize dair bize güven verdi.”

Anna Byrne Yüksek Lisans İşe Alım ve Seçme Yöneticisi, Energus
Sonuç: Etkili ve kapsayıcı bir süreç
Energus şu ana kadar birkaç sanal değerlendirme merkezine ev sahipliği yaptı; teknolojinin işe alım programlarını başarılı bir şekilde dönüştürdüğüne inanıyor. Dahası, hızla adaya dönme, yeni teknolojiyi test etme ve alınan işe alma kararlarına güvenme süreci, işe alım ekibindeki değişim için bir katalizör görevi gördü. Ekip, programı bir bütün olarak iyileştirmenin yollarını arayarak inovasyon yoluna devam etmekten heyecan duyuyor.

Aday deneyimi
Ekip, değerlendirme merkezinin sanal doğasına rağmen başvuranlar için bir insan deneyimi sunmayı başardı. Kendi evlerinin rahatlığında, rol ve program hakkında fikir veren ve tüm süreç hakkında onları rahatlatan video aracılığıyla ekip ve kilit paydaşlarla tanışabildiler.

Değerlendirici verimliliği ve güveni

Doğal olarak, yeni teknolojiyi kullanma konusunda her zaman endişeler vardı; ancak ekipten alınan geri bildirim, sanal deneyimin dönüştürücü olduğu ve sistemin sezgisel ve kullanımının kolay olduğu yönünde olmuştur. Organizasyon merkezin idaresine daha az zaman harcıyor ve bunun yerine adayları değerlendirme ve onlarla ilgilenmeye odaklanabiliyorlar. Doğrudan sistemde veri toplama ve analiz sayesinde kağıda gerek kalmadan tüm değerlendirmeleri tek bir sistemde güvenli bir şekilde saklıyorlar. Her aday için geri bildirim raporları otomatik olarak oluşturuyor ve sonuçlarına göre adil işe alım kararları alabiliyorlar. 

Organizasyonun “yeşil” gündemiyle uyum
Tipik olarak kağıt ağırlıklı bir süreçten sanala geçiş, Energus'un çok daha çevre dostu bir sürece sahip olmasını sağladı. Adayların ve değerlendiricilerin seyahat etme ihtiyacının ortadan kaldırılması da yeşil kimlikleriyle güçlü bir uyum sağladı.

Sosyalleşme
Belki de en şaşırtıcı sonuçlardan biri, sosyalleşme üzerindeki olumlu etki olmuştur. Bir yüz yüze değerlendirme merkezine gitmek çoğu insan için, özellikle de kariyerlerinin erken dönemlerinde göz korkutucudur. Buna, birey için önceden ödenen seyahat maliyetini de ekleyin, belki yeni bir takım elbise giymek zorunda kalmak veya yüz yüze olayların görgü kuralları ve nüansları konusunda desteğe ve rehberliğe erişim eksikliği, çoğu için bunlar çok yüksek engellerdir. Sanal değerlendirme merkezi deneyimi bu engelleri aşarak yetenek havuzunu açar ve gelecekteki yeteneklerin çeşitliliğini artırır.

“Sanal değerlendirme merkezleri, daha fazla başvuru sahibinin programlarımıza katılmasını ve değerlendirilmesini sağlamaktadır. Bir değerlendirme merkezine seyahat etme ihtiyacının ortadan kaldırılması ve merkezin bir güne indirilmesi, engelli adayların, işleri veya bakım sorumlulukları olanların veya beş yıldızlı bir oteli ziyaret etmek istemeyenlerin de işe alım sürecine katılmasına olanak sağlamaktır. Bugüne kadar koştuğumuz merkezlerdeki adaylar son derece iyi performans gösteriyorlar; çünkü evlerinde bilinmeyen bir mekandan daha rahatlar.”

Anna Byrne Yüksek Lisans İşe Alım ve Seçme Yöneticisi, Energus
Lisansüstü programları da dahil olmak üzere yıl boyunca yoğun bir işe alım programına sahip olan Energus işe alım ekibi; sanal değerlendirme merkezinin mühendisleri, bilim adamlarını, iş beyinlerini, yöneticileri ve finans uzmanlarını seçmede hayati bir rol oynamaya devam edeceğine inanmaktadır.

 

YUKARI Sanal Değerlendirme Merkezi | NEOSIS