Neosis Danışmanlık

LAGOM – İsveçlilerin Dengeli Yaşam Sanatı

Okumadıysanız herkese şiddetle tavsiye ederim.

Okumadıysanız herkese şiddetle tavsiye ederim. Kitap genel olarak İsveç’in hayat tarzını anlatıyor. Başkaları tarafından kendilerine verilen isim olan lagom (lagum olarak okunuyor) genel olarak “ne fazla, ne de az” anlamına geliyor ve “kararı, dengeyi” simgeliyor. Kitapta hayatınızın birçok noktasında lagom tarzını nasıl uygulayabileceğinizle ilgili minik tüyolar veriyor. İş hayatımıza uygulayabileceğimiz lagom ipuçları:

1. İş hayatınızda size stres yaratanlar neler? Hepsinin kısaca bir listesini yapın. Bütün, sizi aşağı çeken senaryoları bir araya getirdiğinizde, onlarla nasıl başa çıkabileceğinizi düşünün. Bunlara yönelik basit ama etkili önlemler neler olabilir?

2. Büyük sorumluluklarınızı küçük parçalara bölün! Yapmanız gereken büyük işleri, küçük parçalara ayırmak, daha gerçekçi ve kolay takip edilebilir yapılacaklar listesi oluşturmanızı sağlar. Bu sayede “başardığınızı” hisseder, motivasyonunuzu hiç düşürmezsiniz.

3. Unutmayın, uzun saatler çalışmak büyük başarılar getirmek zorunda değil! Lagom düşünce yapısında, uzun saatler çalışmak bir yerlerde sorun olduğunun işaretidir. Acaba etkinliğinizi düşürenler neler? Bunları önlemek için neler yapabilirsiniz? Eski Genel Müdürlerimden birinin lafını size de söyleyeyim “Çok değil, akıllı çalış”...

4. Sosyal hayatınıza da zaman ayırın! Türkiye’de beyaz yakalı çalışanlar arasında yapılan bir araştırma, hafta içi ortalama 4 saat televizyon izlediğimiz yönünde. Bu, Amerikan Başkanı Donald Trump’nın televizyon izleme oranı ile aynı J Aa işin üzücü tarafı en iyi ihtimalle saat 7’de evde olan, 8’de yemek masasından kalkan bizler için saat 12’de uyuduğumuzu varsaydığımızda, ne kendimize, ne ailemize ne de çevremize hiç zaman ayırmadığımız durumunu da doğurur. Lagom yaşam tarzı buna karşı değil, örneğin İsveçliler Cuma günlerini buna ayırıyor, ancak diğer zamanlarında dengeyi oturmatmaya özen gösteriyor. Siz de her hafta en az 1 gece arkadaşlarınızla, uzun zamandır görmediğiniz dostlarınızla, ailenizle bir akşam planı yapabilirsiniz. Ya da uzun zamandır zamansızlıktan ara verdiğiniz hobi için kendinize zaman yarabilirsiniz...

Gülnur Göksel

YUKARI LAGOM – İsveçlilerin Dengeli Yaşam Sanatı | NEOSIS