Neosis Danışmanlık

İyi Bir Lider İyi Bir Takım

Bir lideri iyi yapan şeyler nelerdir? Günümüz koşullarında liderler, yetki dağıtan bir otorite figürü olmalarının dışında takım arkadaşlarına birer ilham ve motivasyon kaynağı olan; çetrefilli durumlar karşısında problem çözebilme ve adapte olma kabiliyetlerine sahip olan insanlardır. Yapılan araştırmalara göre başarılı bir liderde aranan özellikleri 5 maddede özetleyebiliriz:

1. Güvenli alan oluşturur.
Çalışanlar güvende hissettiklerinde, fikirlerini özgürce beyan edebilir ve yaratıcılıklarını konuşturarak iş verimini arttırabilirler. Güvenli bir ortam sağlamak için ise çalışanlarla sağlıklı iletişim kurabilmek son derece önemlidir.

2. Takım arkadaşlarıyla dayanışma içerisinde olur.
 Bir lider her işin altından tek başına kalkamaz. Bu sebepten organizasyon içinde iş dağılımı yapmak önemlidir. Ayrıca araştırmalar sonucunda dayanışma içinde olan grupların daha üretken ve proaktif olduğu saptanmıştır.

3. Bağlılık ve aidiyet hissini güçlendirir.
Doğamız gereği sosyal varlıklar olduğumuzdan, birbirimize kenetlenme ve iletişim kurma ihtiyacı güderiz. Bu ihtiyaçlar karşılandığı sürece çalışanların olumlu ruh halleri, üretkenliği etkiler. Bunu sağlamak ise sandığınızdan daha kolay. Çalışanlarınıza gülümseyin, onlara isimleriyle hitap edin ve iletişiminizi sıkı tutmaya çalışın.

4. Yeni perspektiflere açık olur
Farklı görüşlere açık olmak ve yeni şeyler öğrenmek, bir lider için olmazsa olmaz özelliklerdir. Fakat bazen hatalı olduğumuzu kabullenmek epey zor olabilir. Liderler, çalışanlarının öğrenmesini istiyorsa önce kendisi öğrenmek istemelidir. Bunu da takımıyla adil tartışmalar gerçekleştirerek başarabilirler.

5. Büyümeyi besler.
Liderler, çalışanların başarısını takdir ederek onları teşvik eder ve daha verimli çalışmalarını sağlarlar. Demoralize olduklarında iş verimi düşen çalışanlar olumlu yorumların etkisiyle övgünün karşılığını vermek için gayret gösterirler.

Özetle bu maddeler; nitelikli bir liderin empati sahibi, vizyonlu ve mütevazı olmasının önemini vurgular. Takım, lideri başarıya götürecek olandır; onu güçlendiren ise liderdir. Bu yüzden, iyi bir lider iyi bir takım demektir. Siz de Neosis ile liderlik yolculuğunuza ilk adımı atmak istemez misiniz? Neosis’in sunmuş olduğu ‘’Yönetici Değerlendirmesi’’ ve ‘’Çevik Liderlik’’ hizmetleriyle birlikte şirketinizin liderlerinin potansiyelini açığa çıkarın.
 

YUKARI İyi Bir Lider İyi Bir Takım | NEOSIS