Neosis Danışmanlık

İşe Alımlarda Oyunlaştırma

İşe alımlarda motivasyonu ve yetenekleri belirleyip, uygun kişileri seçerken hitap ettiğimiz kitleyle uyumlu, adayların en iyilerini sergileyebilecekleri yöntemler geliştirmek, doğru seçimler ve süreçlere erişmemizde kritik noktalar.

 

21. Yüzyılda teknoloji ve yoğun dijital eğlence imkânları arasında büyümüş yeni neslin yetenekleri ve motivasyonlarına uygun süreçler geliştirmek, dijital imkanları cazip kılıyor. Bu dijital imkanlardan oyunların, eğlence, rekabet ve problem çözme mekaniklerini hayatın birçok noktasına adapte eden yöntem ise oyunlaştırma.

 

İsveç’teki piyano merdivenler insanların merdiven kullanımını %66 artırdı

Oyunlaştırmayı oyun tasarım mekaniklerinin oyun dışı temalarda kullanılması olarak tanımlayabiliriz. Oyunlaştırılmış süreçler temelinde psikoloji ve bireysel gelişimi bulundurduğu için işe alım kararlarında güvenilir bir referans olurken eğitim ve mülakat süreçlerinin mobilleşmesine, işe alımın zevkli bir süreç haline gelmesine yardımcı oluyor. Oyunlaştırmayı insan kaynakları alanında şu an adayların kendilerini test edebilecekleri senaryolar ve karakter, yetenek analizleri halinde görüyoruz. AIHR’ın (Academy to Innovate HR) 2020 için araştırmasına göre oyunlaştırma adaylarda %55 motivasyonu artırırken, %39’da can sıkıntısını azaltıyor. Görevlere Challenge gözüyle bakmak işe yarıyor olsa gerek 

DEĞERLENDİRMENİN EN MOTİVE HALİ
Motivasyona katkısıyla beraber oyunlaştırma yöntemleri yetenek ve kişilik özelliklerinin tespitinde organizasyon amaçlarıyla uyumlu ve mobil çözümler sunabiliyor. 2011’de Teknoloji ve iş çözümleri sağlayıcısı NTTDATA şirketinin Japonya operasyonu, organizasyon içinde liderliğe uygun kişileri tespit etmek ve ekiplerin gelişime ihtiyaç duyduğu noktalarda geri dönüş sağlayabilmek için “Ignite Leadership” isimli bir oyunlaştırmayı kullanmaya başladı. Uygulama bir samurayın koruduğu yolda hedefe ulaşabilmek için zaman yönetimi, ve problem çözme üzerine soruların çözülmesiyle tamamlanıyor ve katılımcılara içgörüler sağlanıyor. Ignite Leadership hem yerelleştirme hem de oyunlaştırmanın oldukça iyi bir örneği.

NTTDATA, Ignite Leadership uygulaması

OYUN İLE KAVRANAN İŞ
Araştırmalar Oyunlaştırmanın oryantasyon tarafında da faydalı olduğunu gösteriyor. TalentLMS 2019 “Gamification at Work” raporuna göre kurumun çalışma kültürünü öğrenilmesi, üzerinde çalışılacak hizmet ve ürünlerin kavranması ve teknik yeteneklerin kazanımı alanlarında araştırmaya katılan çalışanların %62’si oyunlaştırma yöntemlerine pozitif yaklaşıyor. Siz organizasyonunuzun kahramanlarını yaratırken, adaylarınızda bir kahraman gibi çalışmayı seviyor diyebiliriz.

OYUNLAŞTIRMAYA BİZİM YAKLAŞIMIMIZ
Neosis ve Sova olarak değerlendirme sistemlerimizi tasarlarken geleceğin çalışma ortamını göz önünde bulundurarak dijital imkanları hizmetlerimizin temelinde bulunduruyoruz. Yetenek testlerimizle mantık yürütme, analitik ve sözel becerilerde iç görüler sağlarken sanal değerlendirme merkezimizle adayların iş üstünde kendini test edebileceği bir deneyim alanı sunuyoruz. Kapsayıcı yaklaşımımızla organizasyonlara tutarlı sonuçlar sunarken adaylara da en iyi deneyimi ve tutarlı geri bildirimleri sağlamayı hedefliyoruz.

Oyunla Kalın :)

YUKARI İşe Alımlarda Oyunlaştırma | NEOSIS