Neosis Danışmanlık

İçimizdeki “Potansiyel”in Keşfi

Hatırlar mısınız Star Wars’ta Anakin’in kanında Yoda’dan bile fazla olan jedi’liğin kanıtı madde ile potansiyeli keşfedilmişti. Peki siz de kendi jedi’lerinizi seçerken nelere önem veriyor, bunu nasıl ölçüyorsunuz? Zira, Anakin gibi bir gücün karanlık tarafa dönüşünü hiçbirimiz organizasyonunda istemez :)

İş dünyasında böylesine özel insanları keşfetmeye yönelik süreçler tasarlarken sadece performansa odaklanmak, bizi yanlış kararlar almamıza yönlendirebilir.

Neosis ve Sova olarak potansiyel değerlendirmesinde, modası geçmiş seçim uygulamalarına meydan okumanın zamanının geldiğine inanıyoruz. Uygulamalarımızla sadece seçilmiş birkaç kişiyi değil, her türden yeteneği tanımaya, kişiye süreçten daha fazla değer vermeye ve teknolojiyi engelleyici değil, kolaylaştırıcı olarak kullanmaya odaklanıyoruz.

Yaptığımız analizlerde özellikle potansiyellerdeki bazı ana farklılaştırıcı özelliklerini söylemek gerekirse;

Sadece işe ve sonuca değil, aynı zamanda diğer insanlara odaklılık
Potansiyelini gözlemlediğiniz bireylerin performansını beğenirken, diğer çalışanlar ile ilişkileri ne durumda, sosyal niteliklerde kişi nasıl bir performans sergiliyor ve kurumunuza atfettiğiniz kültürel değerler ile paralel ilerleyebiliyor mu emin olun. Organizasyonunuzun ektiği ve korumak istediği kişilik ve davranış biçimi, yüksek pozisyonlarda istihdam edilen kişilerde olmazsa olmazdır.

Öğrenme açlığı
Bir alanda uzmanlık hatta rakipsizlik, iş modelindeki değişim ile bir anda yok olabilir. Yüksek potansiyellilerin öğrenmeye olan istek ve kapasitesinin de son derece farklı olduğunu biliyoruz. Potansiyel adaylarınızın değişime hevesli olması, radikal değişimde organizasyonunuzu ayakta tutacak, multidisipliner çalışmaya yatkın olması önemlidir.

Soğukkanlılık ve riskleri önceden sezmek
Adaylarınızda heves kadar güçlü seziler ve soğukkanlılık da önemlidir. Edinimleri ile karşısına çıkan durumlarda riskleri öngörebilecek daha da öte riskler karşısına çıktığında soğukkanlılığını koruyarak tutarlı stratejiler üretebilecek kişiler, üst kademelerin planlarıyla hareket eden ve onların performansına göre morali şekillenen çalışanları da dinç tutacaktır.

Alçakgönüllü ve girişimci bir ruh
Performansından etkilendiğiniz, öğrenmeye hevesli ve risk yönetimini beğendiğiniz kişi geniş bir çerçevede de bunu uygulayabilmeli. Bu noktada adaylarınızdaki “altın çocuk olmak” düşüncesi kontrol altında olmalı. Yıllardır aldığı beğeni ile kendi fikrinin üstünlüğüne emin olan kişiler farklı coğrafya ve sosyal yapılarda, organizasyonun farklı şubelerinde bu sefer kötü biçimde öne çıkarabilir, kişi egosuna yenilmeyerek değişimin gereksinimlerini kavrayabilmeli. Bir kişinin değil bir topluluğunun çalışmasına dayalı başarının farkında olmak esastır.

Peki biz nasıl yardımcı olabiliriz
Neosis olarak Sova’nın psikoloji bilimi ile hazırlanmış ve teknoloji ile günümüze taşınan sistemlerini organizasyonlara sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Uzman psikologlar ile çalışabilir ve sanal değerlendirme sistemimiz ile adaylarınızı akıcı biçimde değerlendirirken, kişiselleştirilmiş değerlendirmeler, analitik ve tutarlı raporlar edinebilir ve sürekli kendini geliştiren dijital bir sistemin parçası olabilirsiniz.

Güç sizinle olsun.

YUKARI İçimizdeki “Potansiyel”in Keşfi | NEOSIS