Neosis Danışmanlık

DEĞERLENDİRME MERKEZİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Değerlendirme merkezi, bireylerin, birden fazla değerlendirici ve birden fazla ölçüm aracı ile davranış̧ göstergelerinin temel alınarak değerlendirildiği, yapılandırılmış̧ bir değerlendirme yöntemidir.

Değerlendirme merkezi, bireylerin, birden fazla değerlendirici ve birden fazla ölçüm aracı ile davranış̧ göstergelerinin temel alınarak değerlendirildiği, yapılandırılmış̧ bir değerlendirme yöntemidir.

Değerlendirme merkezi yöntemi, 50 yılı aşkın bir süreden bu yana şirket içi ve dışı adayların seçimi, yüksek potansiyelli kişilerin yani yeteneklerin tespiti ve kişilerin gelişimi dahil uçtan uca insan kaynakları yönetiminde birçok amaç için kullanılıyor. Bununla birlikte o zamandan bu yana değerlendirilen, kişinin uygulamalarda başarılı olmak için gösterdiği gayretin karşılığı olan yetkinliklerdir, yani davranışlardır.

 

Değerlendirme süreci zor, yorucu ve hassas bir iştir, ancak değerlendirme merkezinin başarısı ve değeri, süreç kadar değerlendiricinin de kalitesine bağlıdır. Çünkü diğer insanlar gibi değerlendiriciler olarak, her zaman başkalarının davranışları hakkında yargılarda bulunuyoruz. Arkadaşlarımızı, ailemizi, iş arkadaşlarımızı, günlük yaşamınızda tesadüfen tanıştığınız diğer kişileri yargılarız. Bu nedenle, herhangi bir değerlendirme görevine başlamadan önce size kapsamlı bir eğitimden geçiyoruz. Hem esnek hem de istikrarlı bir değerlendirme merkezi için, değerlendirici şablonu oluşturarak bireysel farklılıkları uygun şekilde gözlemleyip değerlendiriyoruz; davranışı sistematik bir şekilde kaydettikten sonra tüm değerlendiricilerle birlikte bir entegrasyon süreci uyguluyoruz. Bu nedenle, bir değerlendirici olarak hizmet ederken aşağıdaki noktalara dikkat ediyoruz:

Bununla birlikte, uygulamaların standart koşullar altında gerçekleştiriliyor olması uygulamalara olan güveni artırıyor. Zaten sonuçları nedeniyle hassas olan bir konuda adaydan adaya değerlendiriciden değerlendiriciye değişen şartlar sonuçlardaki tutarsızlığa neden olduğu gibi uygulamaya olan güveni de azaltabiliyor maalesef. Ayrıca, bir yetkinliğin tek bir uygulama ile değerlendirilmesi; tüm sürecin tek değerlendirici ile yürütülmesi; birden fazla uygulama ve değerlendirici bulunmasına rağmen, her değerlendirme merkezi katılımcısı özelinde entegrasyon toplantısı yapmadan değerlendiricilerin puanlama yapması değerlendirme merkezinin sonuçlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Daha fazlası için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

 

YUKARI DEĞERLENDİRME MERKEZİ NASIL ÇALIŞIYOR? | NEOSIS