Neosis Danışmanlık

Aday Deneyimini İyileştirme Önerileri

Söz konusu çalışanlar olduğunda, en iyisini isteriz. Neden A Takımı'ndan daha azıyla yetinelim?

Söz konusu çalışanlar olduğunda, en iyisini isteriz. Neden A Takımı'ndan daha azıyla yetinelim? Üretim kalitesini artırmaktan rekabette öne geçmeye ve sağlam bir işyeri kültürü oluşturmaya kadar, çalışanlarınız ne kadar iyiyse şirketimiz de o kadar iyi olacaktır. Ortalama bir çalışan iş gününün %60'ında üretkendir, dolayısıyla çoğu kuruluş birinci sınıf çalışanlardan daha azına sahip olmayı göze alamaz.

Peki çalışan bulmak neden bu kadar zor? İyi çalışanlar bulmanın en iyi yolu nedir? Sorun erişilebilirlik değil, dijital yenilikler sayesinde daha önce hiç olmadığı kadar çok sayıda personel adayı iş başvurusunda bulunabiliyor. İşsizlik oranları geçen yıldan bu yana azaldı, dolayısıyla yetenek havuzu büyüdü. Sorun bunun yerine kuruluşunuzun tarzına uygun kişileri bulmaktır. Büyümenize ve işletmenizin değerlerini benimsemenize yardımcı olabilecek kişileri. Çalışan bulmanın bu beş yaratıcı yolu, sizin için doğru kişileri bulmanıza yardımcı olacaktır.

İyi bir aday deneyimi oluşturun
Şirketler neden çalışan bulmakta zorlanıyor? Cevap aday deneyimi ile başlıyor. İlk izlenimi başvuru sürecinde bırakırsınız. Rolün reklamını nasıl yaptığınızı ve bulunmasının ne kadar kolay olduğunu düşünün. Bulduktan sonra, süreç ne kadar basit?

Adayların %60'ı erişilebilirlik eksikliği nedeniyle başvurularını tamamlamıyor ve %64'ü de olumsuz deneyimlerini başkalarıyla paylaşıyor. Bu, sizin ve kuruluşunuz için çok değerli olabilecek potansiyel adaylardan oluşan büyük bir havuzun gereksiz engeller yüzünden kaybedilmesi anlamına geliyor.
Aynı bilgileri tekrar tekrar soran birkaç tekrar bölümünüz var mı? Yanıltıcı veya kafa karıştırıcı iş tanımlarınız var mı? Geri bildirim sağlama konusunda bir itibarınız ya da sadece bir ret mektubunuz var mı? Tüm bunlar cazibe faktörünüzü sınırlar ve doğru kişilerin hizmet teklifinizi oluşturmasını engeller. Mülakatları yürüten bölüm yöneticilerinin şirketi tanıtmak için iyi eğitildiğinden ve aynı zamanda deneyimi iyileştirmek için arkadaş canlısı ve sosyal olduğundan emin olun.

Avantajlarınızı gösterin
İnsanlar iyi çalışanları nasıl bulacaklarını sorduklarında en iyi cevaplar yan haklar etrafında dönüyor. Çalışanların %69'u, daha iyi yan haklar sunması halinde bir işi diğerine tercih edebileceklerini belirtiyor ve çalışanların %51'i yan hakların yeteneklerin elde tutulmasında önemli bir rol oynayacağını düşünüyor. Yan haklar, elinizdeki ilk kozlardan biridir. Maaşın yanı sıra, iş-ödül dengesinin büyük bir kısmını oluştururlar.

Ancak yan hakları körü körüne geliştirmeyin. Ne görmek istediklerini öğrenmek için mevcut çalışanlarınızla birlikte çalışın. Esnek çalışma saatleri, sağlık planları, işe gidip gelme masraflarının sübvanse edilmesi, gündüz bakım hizmetleri ve daha fazlası harika cazibe merkezleridir ve doğru çalışan bir sonraki rolünü ararken fark yaratabilir. Yönlendirmelerin ödüllendirilmesi de personelinizin bireysel ağlarını kullanarak ve aynı zamanda yan haklar teklifinize dahil ederek son derece faydalı bir araç olabilir.

Şirket içi yetenekleri geliştirin
İhtiyaçlarınıza uygun çalışanlar bulamıyorsanız, neden onları kendiniz seçmiyorsunuz? Çok açık gibi görünebilir ama internet üzerinden yeni çalışanları nasıl bulacağınız konusunda endişelenmek yerine, zaten sahip olduğunuz insanlarla çalışabilirsiniz. Y kuşağının %87'si (2025 yılında küresel işgücünün %75'i) işyerinde öğrenme ve gelişimin önemli olduğuna inanıyor. Bu, eğitim ve doğaya dayalı beceri geliştirme sunarak çalışanlarınızı daha fazla elinizde tutabileceğiniz ve aynı zamanda sizin için doğru çalışan tipini geliştirebileceğiniz anlamına gelir.

Bunu stajyerlere, mezunlara ve kariyerlerine yeni başlayanlara da uygulayabilirsiniz. Temel seviyedeki işgücüne gelişim fırsatı sunarken aynı zamanda işe alım için ek bir yol açabilirsiniz.

Ayrıca, Y kuşağının %59'u bir pozisyona başvurup başvurmamaya karar verirken gelişim fırsatlarının son derece önemli olduğunu belirtiyor. Bunu kendi personeliniz için sağlayarak, daha fazla çalışanın ilgisini çekebilir, sahip olduklarınızı elinizde tutabilir ve ihtiyacınız olan kalitenin karşılanmasını sağlayarak her iki dünyanın da en iyisine sahip olabilirsiniz.

Ufkunuzu genişletin
Sizin için en iyi çalışanları istiyorsanız, ufkunuzu genişleterek onları bulma şansınızı artırın. Dijital reklamcılık, bir kariyer fırsatı için geniş bir kitleye ulaşmanın en modern araçlarından biridir. Kuruluşların %84'ü LinkedIn'den daha fazlasını içeren sosyal medya aracılığıyla işe alım yapıyor. Potansiyel çalışanlara ulaşmak için yalnızca sınırlı ve eski moda yöntemler kullanmadığınızdan emin olun. Potansiyel havuzunuzu genişletirken, aynı zamanda teknoloji meraklısı ve güncel bir kişilik sergileyerek daha fazla kişinin ilgisini çekebilirsiniz.

Yukarıda belirtildiği gibi, staj veya yüksek lisans programları sağlamayı da düşünebilirsiniz. Kariyer fuarları, üniversite veya kolej ziyaretleri ve diğer hedefli kampanyalar, adınızı duyurmak ve yeni mezunları işletmenize çekmek için çok değerlidir.

Öte yandan, çabalarınızı düşük getirili alanlardan uzaklaştırmayı düşünün. İşe alım uzmanlarının %90'ı LinkedIn'de aday arıyor ve bu da LinkedIn'i işletmeler ve iş arayanlar için bir numaralı site haline getiriyor. Monster veya Indeed gibi diğer siteler o kadar ilgiyi hak etmeyebilir. Aynı şekilde, şirketiniz için gazeteye ilan verirseniz, potansiyel adayların yalnızca küçük bir kısmına ulaşmış olursunuz. Maksimum potansiyel için ufkunuzu bir taraftan genişletip diğer taraftan daralttığınızdan emin olun.

Doğru araçları kullanın
Sürekli değişen perakende trendleri, insanların ne aradığına dair fikir veriyor. Daha fazla insanın karbon bilincine sahip işletmeler mi yoksa eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılığa öncelik veren kuruluşlar mı aradığını öğrenin. Bunları güncel tutarak, teklifinizi potansiyel personelin en güncel beklentilerine odaklanacak şekilde uyarlayabilirsiniz.
Hem takipte kalmanıza hem de ilginizi çeken tüm adayları elemenize yardımcı olmak için işe alım ve işe alım araçlarındaki en son yeniliklerden yararlanmanız gerekir. İK profesyonellerinin %94'ü işe alım yazılımı kullanmanın işe alım süreçlerini olumlu etkilediğini söylerken Fortune 500 şirketlerinin %98'inden fazlası işe alım yazılımı kullanıyor. Sizin için ağır işleri yapacak teknolojik çözümleri benimsemek varken geride kalmayın.

Neosis sizin için ne yapabilir?
En iyisini istiyorsunuz. Onlar şu anda dışarıda bir sonraki rollerini arıyorlar. Bu yüzden onlar için hazır olun.
 

YUKARI Aday Deneyimini İyileştirme Önerileri | NEOSIS